Vi är alla bekanta med traditionellt papper som vi använder det varje dag i alla former och format, från våra kontorskalendrar och planerare – något vi inte kan föreställa oss vår arbetsdag utan – till förpackningspapper som ingår i vårt dagliga liv.

Vi måste emellertid skilja mellan den här typen av papper, som kallas “massabaserat” papper, som vi alla vet, och icke-traditionella, som just börjat bli populärare tack vare deras “okonventionella” natur. Bambu papper, bananpapper, stenpapper, bara för att nämna några. Idag kommer vi att titta närmare på stenpapper för att se dess huvudegenskaper.

Stenpapper är en term som beskriver ett antal olika formler för att göra papper som har en viktig ingrediens gemensamt: kalciumkarbonat (stensten, marmor och kakel) i stället för trädfiber. Stenpapper, som är sant för sitt namn, består främst av kalciumkarbonat, en av de vanligaste ämnena på planeten.

Detta ämne är inte främmande för pappersvärlden – under de senaste 30 åren har det använts som ett filter och ett beläggningspigment för att producera vitare, ljusare, glanspapper. Men när man gör stenpapper, utbildar sig mineralen från att vara en enkel beläggning för att vara produktets hjärta, som utgör 80% av dess sammansättning.